Glädjemännens rymdfärd – aktivitetsbidrag 2019

Glädjemännen, Ilomiehet, är ett intressant fenomen i finskt konstliv. Det manliga konstnärskollektivet grundades för att skapa glädje och motarbeta mindre trevliga samhällsfenomen som avundsjuka, illvilja och förtal.
– Alla de tolv medlemmarna i gruppen är etablerade konstnärer, som vill sprida munterhet och tillit med sin konst. Vi tar inte allt på så stort allvar, gemenskapen är viktig, konstaterar glädjemännens Primus Motor, Petri Hytönen.

Åkte till Stockholm

I augusti ifjol begav sig åtta medlemmar ur gruppen till Kummelholmen i Vårberg i Stockholm för att skapa konstinstallationen och performansen Joymen go Space. Kummelholmen ägs av konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus, vars samling idag omfattar cirka 10 000 verk. 
– Watteus har länge varit ett stort fan av vår konst och bjöd därför in oss till Kummelholmen, berättar Hytönen.

Ett rymdligt konstprojekt

Joymen go Space var inget litet projekt. De finska konstnärerna intog stora delar av den enorma konsthallen, som utsmyckades såväl inomhus som på utsidan. En del av verken hade konstnärsgruppen med sig, andra skapades på plats. 
– Vi gör saker tillsammans, även själva konstverken. Det innebär att flera personer kan arbeta med ett och samma verk. Performansen, skapandet av konst i realtid med tillhörande diskussioner och musik, är en viktig del av våra utställningar. I Stockholm blev hela evenemanget en slags filosofisk betraktelse över vad en utställning kan vara, säger Hytönen. 

Fonden bidrog till att göra resan möjlig

Fondens medel var enligt Hytönen viktigt, eftersom det bidrog till att en så pass stor grupp konstnärer kunde delta utan att behöva tänja på den egna kassan.
– Hela ansökningsprocessen förlöpte också väldigt smidigt. Ansökningsblanketten är lätt att fylla i och hemsidorna är tydliga och enkla att hantera. Jag kan varmt rekommendera andra att söka bidrag från fonden, säger Hytönen.

Nya kontakter mellan Sverige och Finland

Det konstnärliga samarbetet mellan Finland och Sverige fick också en puff framåt.
– Vi fick chansen att presentera ett finskt konstprojekt för en svensk publik och skapade nya kontakter med svenska aktörer. Vi planerar nu också någon form av samarbete med Jan Watteus under Borgåtriennalen, berättar Hytönen.

Blev inbjudna till Mallorca

Utställningen skapade även större ringar på vattnet. 
– Den spanska konstnären Marcos Vidal Font bjöd in oss att delta i en videofestival på Mallorca, konstaterar Petri Hytönen.